Andet

Kom ud af RKI

De fleste mennesker, der nogensinde har stået i registeret kendt som RKI, ved med garanti, hvad RKI er, nemlig et register for såkaldte dårlige betalere. Det vil sige mennesker, der gentagne gange har forsømt at betale tilbage på lån, regninger eller anden form for gæld.

Krav for RKI

Bare fordi du en enkelt gang har glemt at betale elregningen, skal du altså ikke være bange for, at du er endt i RKI. Der er faktisk ret skrappe krav til, hvad et firma skal foretage sig, før de kan melde en betaler til RKI. Først skal de nemlig sende gentagne rykkere, hvorefter de må begynde at nævne RKI i deres breve. Hvis gælden stadig ikke bliver betalt tilbage, kan de så indmelde dig i RKI, hvilket selvfølgelig medfølger endnu et brev, så de er sikre på, at du er med på hele processen. Lige netop derfor er det også utroligt vigtigt, at man læser breve fra sine kreditorer, selvom det af og til kan være irriterende og nedslående læsning.

Er man først kommet i RKI, kan det dog komme til at gøre livet rigtig surt for en. RKI er nemlig et register, der er åbent for alle kreditorer, og det betyder, at de færreste vil låne penge ud til dig, hvis du står i RKI. Man kan altså praktisk talt ikke have en normal privatøkonomi, mens man står i RKI. Det er jo for eksempel ganske naturligt, at man tager et lån for at kunne købe hus, men ikke engang det, må man tage som dårlig betaler.

Få en normal privatøkonomi tilbage

Blandt de online lånudbydere er der dog enkelte, der også nogen, der låner penge ud til folk, der er endt i RKI. Lån penge trods RKI lige her. En sådan løsning bør dog kun være nødvendig i det yderste nødstilfælde. Man er trods alt sandsynligvis havnet i RKI, fordi man har været dårlig til at betale tilbage på lån. Netop derfor er de lån, man kan tage trods RKI også enormt dyre. De vil ofte have høje startgebyr og endnu højere renter, da de virkelig forsøger at udnytte den magt, de har, i kraft af at deres kunder kun har en mulighed.

Derfor vil langt det sundeste for din privatøkonomi altså være at komme ud af RKI så hurtigt som muligt. Det er der heldigvis flere måder at gøre på. Den mest ligefremme måde er selvfølgelig at betale al sin gæld, men for langt de fleste mennesker i RKI, er det en uoverskuelig og nærmest umulig opgave. En anden mulighed er at få etableret en plan for tilbagebetaling med alle sine kreditorer. Derfor kan det også godt svare sig at samle al gæld hos en kreditor, selvom det ender med at blive en anelse dyrere. I det lange løb kommer det nemlig til at være meget mere overskueligt.

Slutteligt slipper man også ud af RKI efter 5 år. Gælden forsvinder dog ikke, så man kan ikke bare vente. Det er en lang og sej kamp at komme ud af RKI, men det er det hele værd.