Gå efter hjertet og mavefornemmelsen
(sponsoreret indhold)
4 tips til at investere i kunst
Når du oplever kunst – det være sig i det offentlige rum, på nettet eller på museum – har du muligvis haft fornemmelsen af, hvad der er noget dybere ved, og hvad der bare er en fiks trend indenfor kunstverdenen. Det er udenon intellektet at vi mærker, hvad kunsten kan: Når man går ind i et rum, hvor man møder et stort 2×2 meter ekspressivt, farvesprudlende maleri, så taler det først og fremmest til sanserne, og til éns temperament. Det giver resonans – ligesom at et rørende musikstykke kan forstærke vores sindsstemning, så giver billedkunst os en værdifuld mulighed for at komme i nærkontakt med os selv.
Hvis du kender det og har denne kunstnerisk mavefornemmelse, går du højst sandsynligt ogsårundt med en kunsthandler i maven. Det er en spændende jagt at finde de værker og kusntere, som det er værd at investere i – og her kommer den mere rationelle kunstforståelse på spil. Alle, også de der ikke nødvendigvis har levet et langt liv og derfor nu ligger inde med en opsparing på kistebunden, kan investere i kunst: Det handler blot om at have et godt øje for nye tendenser, der holder, og om at skabe en stålsat strategi.
At investere i kunst er en langtidsinvestering, men det er også her hvor den mest passionerede og tålmodige vinder størst. Det kan derfor betale sig at undersøge mulighederne for at tage et fornuftigt lån, så du ikke går glip af et kommende mesterværk, når du finder det. Få en oversigt over priser og lånebeløb på https://kviklaan.eu.
Det allerførste, du skal forholde dig til, er, hvilke felter du skal specialisere dig i: Er der nogle friske strømninger i samtidskunsten, som der rammer dig særligt stærkt? Eller hvad med at tænke lokalt – hvis du tager på en kunstrunde i din region eller i dit lokalområde, kan du med garanti finde noget for din smag. Det gode ved at vælge samtidskunstnere er at du kan være med til at profilere dem; deres image er med andre ord formbart, og i modsætning til afdøde giganter som fx Asger Jorn, så er investeringsprisen til at komme i nærheden af.
Udover at gå efter dit hjerte og mavefornemmelsen, så må du naturligvis researche på de upcoming kunstnere, som falder i din smag. Er de autodidakte eller uddannede fra et anerkendt kunstakademi? Har de været med på nogle af de store censurerede udstillinger – dvs er de blevet særligt udvalgt af en dommerkomité? Har kunstneren allerede været offentlighedens søgelys og hvor mange har i forvejen købt værker? Fx er fotokunst blevet ekstremt populært, men med fotos følger også muligheden for at producere flere udgaver af samme værk. Overvejer du at investere i reproducerbare værker, skal du derfor altid undersøge hvor mange prints det er produceret i. Det unikke værk er selvsagt altid i højere kurs, men det kan samtidig være svært at afsætte, da dets eksistens ikke altid bliver kendt i videre kredse.
Efter købet er det essentielt at du løbende holder dig opdateret på kunstnerens karriere – at han eller hun optræder med andre værker på udstillinger, og bliver nævnt i kataloger, bøger, artikler opper altsammen dit kunstværks værdi – og giver dig et hint om, hvornår det vil være smart at sætte det til salg.
At investere i kunst er en meningsgivende, passionsdreven investeringsform, men også én der kræver snilde og nysgerrighed. Sæt dig derfor grundigt ind i det danske marked for kunsthandel og i de ting, du skal holde dig for øje – bl.a. har Berlingskes privatøkonomi-blog en anbefalelsesværdig introduktion.